Til inspirasjon

5 enkle tiltak for å øke sjansen for å bli headhuntet

05.02.2019 / by Arild Sandberg

Jobbsøking kan være en slitsom og til tider nedslående prosess. Du legger ned masse tid og energi på en hel haug søknader – og realiteten er at de fleste av oss i gjennomsnitt må søke mange jobber før vi får et jobbtilbud. Ville det ikke vært fantastisk om noen heller bare kunne ta kontakt om det dukket opp en spennende og relevant stilling for deg?


Headhunting og referanser fra ansatte blir en stadig mer populær måte å rekruttere på – noe som er gull verdt for flinke kandidater. Gjør du en god jobb i dagens stilling og utmerker deg positivt, kan det faktisk være at drømmejobben kommer til deg – og at du slipper å aktivt lete etter den.


Det kreves derimot litt forarbeid av deg, du kan ikke forvente at folk skal oppdage deg og dine talenter uten at du synliggjør det. Så hvordan kan du gå frem for å øke sjansen for at du blir kontaktet av din drømmearbeidsgiver? Her er fem små tiltak du kan gjøre:

 


Slik øker du sjansen for å bli headhuntet

 

1) Gjør en god jobb i den jobben du er i nå

De som blir headhuntet, blir headhuntet rett og slett fordi de er gode i jobben sin. Når alt kommer til alt er det kompetansen som er det viktige.


Verden er liten, og folk snakker. Dersom du stabilt leverer gode resultater og er hardtarbeidende vil det legges merke til, og det er større sannsynlighet for at folk tenker på deg når de snakker med andre om noe innenfor ditt fagfelt.

 

 

2) Utvid ditt nettverk

En undersøkelse viser at hele 85% av stillinger fylles av kandidater som kommer gjennom nettverking – og at hele 70% av stillinger ikke utlyses i det hele tatt.


Nettverket ditt er med andre ord viktig. Rekrutterere bruker ofte mye tid på å snakke med folk i bransjen og be om navn på dyktige folk. Jo flere mennesker du har i ditt nettverk, desto større sannsynlighet er det for at en av dem blir kontaktet av en rekrutterer – og anbefaler deg.


Så hvordan kan du gå frem for å utvide ditt nettverk?


Dra på konferanser, seminarer eller lignende tilstelninger hvor du kan møte nye mennesker som er i samme bransje som deg eller i den bransjen du vil inn i. Knytt kontakt med de du studerte med, ulike bransjegrupper – hvem som helst som kan hjelpe deg med å skaffe en jobb, eller sette deg i kontakt med riktige mennesker.


Du kan spørre ditt nettverk rett ut om de vet om noen spennende stillinger som kan være relevante for deg, eller be om kontaktinformasjon, tips og råd.

 

 

3) Gjør deg synlig

Ingen kommer til å finne deg dersom du stikker hodet i sanden. Som arbeidstaker er det derfor lurt å ha profil på ulike nettverks- og rekrutteringsportaler, som eksempelvis LinkedIn, hvor du kan skape et godt bilde av deg selv og dine ferdigheter.


Sørg for å alltid ha en oppdatert CV som tydelig forteller akkurat hva du kan, hva du er interessert i – og hva du er opptatt av. Det er også en fordel om du er aktiv og bidrar til å sette ansikt på deg selv.


Det kan du gjøre gjennom å aktivt dele artikler og innlegg på LinkedIn og engasjere deg i bransjerelaterte diskusjoner. Det viser at du er engasjert i det du driver med.


Dersom det er relevant for ditt fagområde, kan en annen effektiv måte å posisjonere seg på være å skrive et innlegg i bransjeblader eller i en relevant tidsskrift.

 

 

4) Pass på at rekruttereren får et godt digitalt førsteinntrykk av deg.

Dersom du dukker opp på en rekrutterers radar, vil noe av det første han eller hun gjør, være å google deg. Gjør deg selv en tjeneste og google deg selv for å se hva som dukker opp.


Har du en nedstøvet Twitter-konto med gamle, potensielt pinlige vitser, kan det være greit å merke seg at dette er noe en rekrutterer også vil finne. Gamle meninger og holdninger kan faktisk være nok til å få deg strøket fra lista.  

 

 

5) Registrer deg i jobbportaler

En av de aller enkleste måtene å øke sjansen for at du blir headhuntet på, er å registrere deg på jobbportaler.


Her legger du rett og slett inn en digital CV, kort om hvem du er og hva du kan. Legg inn all relevant informasjon som gjør at din profil gir et så tydelig bilde av deg som mulig. Jo mer informasjon du legger inn, jo lettere er det for rekrutterere å finne din profil når de har en stilling som matcher dine ferdigheter og interesser.


Det behøver faktisk ikke ta mer enn ti minutter å opprette en profil – men pass på at profilen blir utfyllende nok til at den kommer til nytte. Er det én feil mange gjør, så er det nettopp dette: De oppretter en profil, men har ikke tid eller ork til å fylle inn all nødvendig informasjon.


En svak profil er nesten like lite verdt som ingen profil, så gjør det ordentlig første gangen du setter den opp, og oppdater dersom du over tid tilegner deg verdifull kompetanse eller ferdigheter som kan være relevant for rekrutterere.På tide å opprette en profil på Jobregs rekrutteringsportal? Registrer din profil én gang og søk på tusenvis av jobber i noen av Norges største selskaper – eller vent på at rekrutterere finner deg basert på din bakgrunn og kompetanse.

opprett profil

 

Arild Sandberg

Written by Arild Sandberg

Arild har vært daglig leder i Jobreg AS siden august 2018. Før det jobbet han halvannet år som teknisk sjef med å designe, bygge og utvikle portalen. Arild har fra tidligere lang fartstid både som musiker, web-utvikler og IT-entreprenør.

Abonner på Jobreg sin blogg

Lists by Topic