Til inspirasjon

5 tips til deg som er på leting etter ny jobb

20.12.2018 / by Arild Sandberg

Er du på jakt etter ny jobb, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Her er fem tips som styrker din mulighet til å kapre drømmejobben.

En undersøkelse gjennomført av Randstad viser at antallet ansatte i privat sektor som ønsket å bytte jobb i 2017, var det høyeste på 10 år i Norge. Vi bytter jobb langt oftere enn tidligere – til tross for at vi ligger høyt oppe på listen over mest fornøyde arbeidstakerne i Europa og at 9 av 10 opplever god balanse mellom arbeid og fritid

Det finnes mange grunner til at vi velger å slutte i jobben til fordel for en annen arbeidsgiver eller annen rolle. Uansett hva som er din grunn: her er noen tips til hvordan du øker sjansen for å kapre jobben.

 

5 tips for deg som er på jobbjakt

 

1) Undersøk jobbmarkedet for å finne ut hva som kreves for at du skal få drømmejobben

Skal du inn i en litt ny og annerledes rolle, eller stilles det kanskje litt andre krav til din ekspertise nå enn da du søkte din nåværende jobb? Sett av litt tid til å finne ut hva slags kompetanse som er viktig i din drømmejobb.


Forhør deg gjerne også med de som rekrutterer til den typen stillinger du er på leting etter om hvilke ferdigheter og egenskaper de ser etter i kandidater. Kjenner du i tillegg noen i bransjen som har en tilsvarende rolle som deg i et annet selskap, spør hvordan vedkommende gikk frem for å få jobben og hva som krevdes.


Bruk deretter litt tid på å ta relevante kurs eller sertifiseringer som kan hjelpe deg med å bli mer kvalifisert for jobben.2) Ikke la deg bryte ned av avslag

Ifølge rekrutteringsselskapet Clarius Group sendes det i gjennomsnitt inn mellom 25 og 35 søknader på hver stillingsutlysning. Mange stillingsutlysninger får også inn langt flere søknader – og ut av alle disse søknadene er det vanligvis kun tre til fire kandidater som faktisk er aktuelle for jobben.  


Det betyr at over 80% av søknadene blir avslått veldig kjapt. Med andre ord: De fleste av oss får ikke en ny jobb på første forsøk, så istedenfor å gi opp jobbletingen bør du heller reflektere over hvorfor du ikke fikk jobben, hva du kan lære av det – og begynne å se fremover.


Har du vært inne til intervju, er det ingenting i veien for å spørre rekruttereren hvorfor du ikke var aktuell, så lenge du spør på en hyggelig og profesjonell måte.3) Ikke bruk tid på å søke på stillinger du overhodet ikke er kvalifisert til

Rekrutterere setter som oftest opp en nøye utvalgt liste med viktige kvalifikasjoner for stillingen – og det gjør de for en grunn. Dette er for å spare tid, både for rekruttererens og søkerens del.


Har du sett deg ut en stilling hvor du ikke kan huke av spesielt mange bokser, og du ikke har en opplagt forklaring på hvordan du kommer til å møte disse kravene, vil det kunne bli vanskelig å få denne jobben.


Bruk heller litt lenger tid på å finne de riktige stillingene hvor du er en opplagt kandidat, eller jobb med å tilegne deg de ferdighetene som kreves av mange arbeidsgivere. På denne måten kan du gjøre CV’en din langt mer attraktiv.4) Benytt deg av alle muligheter som finnes – rekrutteringsportaler, sosiale medier og tradisjonelle stillingsutlysninger

I dag finnes det ikke lenger bare én måte å få seg ny jobb på. Du bør derfor sette deg ned og finne ut hvilke ulike kanaler du bør følge med på og hvor du kan finne nye, spennende stillinger.


Begynn med å lage deg en profil på en jobbportal hvor en rekke ulike arbeidsgivere kan få tilgang til din CV – og hvor det hele tiden legges ut nye, spennende stillinger. Ved å ha en åpen CV på slike portaler, kan hvilken som helst arbeidsgiver se hvilke ferdigheter og hva slags erfaring du har.


Hvem vet, kanskje blir du headhuntet til drømmejobben du ikke visste eksisterte? Husk å holde profilen din oppdatert slik at du viser deg fra din beste side, og øker sjansen for å bli kontaktet av de rette menneskene.


Også sosiale medier kan fungere godt for å finne nye stillinger, spesielt LinkedIn. Dette er et gigantisk rekrutteringsverktøy med over 500 millioner brukere. Knytt kontakt med flinke personer i bransjen, pass på at profilen din alltid er oppdatert og følg med på stillinger som blir lagt ut.


Er det spesifikke selskaper du følger med på og som du kunne tenkt deg å jobbe for? Sett opp varsler slik at du alltid får beskjed når en ny, relevant stilling dukker opp – rett i innboksen.5) Invester tid i din CV

CV’en kan være din gullbillett inn i en ny jobb – så lenge du klarer å presentere deg selv på en ryddig og god måte. Tenk på hvilke egenskaper eller ferdigheter som gjør at du skiller deg ut fra andre, og forsøk å få frem dette.


Vis til hva du har gjort i dine tidligere jobber – og hvilke resultater du har oppnådd. En CV skal vise både hvem du er og hva du kan, så inkluder både arbeidserfaring og kort om deg selv. Når du først har skrevet en god CV, er det essensielt at du holder den oppdatert.

 

 

Ønsker du å lære mer om hvordan du går frem for å skrive den perfekte CV’en og søknaden? Last ned vår sjekkliste for å lære om hvordan du øker dine sjanser for å kapre drømmejobben – den er selvfølgelig helt gratis.

 

New call-to-action 

Arild Sandberg

Written by Arild Sandberg

Arild har vært daglig leder i Jobreg AS siden august 2018. Før det jobbet han halvannet år som teknisk sjef med å designe, bygge og utvikle portalen. Arild har fra tidligere lang fartstid både som musiker, web-utvikler og IT-entreprenør.

Abonner på Jobreg sin blogg

Lists by Topic